Bezpečné a ověřené hračky

Co je CE certifikát a proč jej má učící věž PETINKA.

 

Označení „CE (Conformité Européenne) je potvrzením toho, že výrobek je v souladu s příslušnými požadavky evropských technických předpisů, které se na výrobek vztahují, a že shoda byla prokázána pomocí příslušného postupu posuzování shody. Základní požadavky jsou požadavky, týkající se bezpečnosti výrobků, ochrany veřejného zdraví, ochrany spotřebitele, ochrany životního prostředí.”

 

Čili je to jakési potvrzení, že daný výrobek splňuje evropské bezpečnostní standardy a mohu vám říci, že evropské bezpečnostní standardy jsou nejpřísnější na světě.

Ne každý výrobek, který se prodává v České republice, musí mít povinné označení CE.

Povinně CE certifikat musí mít pouze elektronika, drogerie a hračky. Bezpečností hraček se zabývá evropská norma EN-71, takže vše, co chcete volat hračka, musí splnit tuto normu.

 

Začátky výroby učících věží

Když jsme před téměř čtyřmi lety začali vyvíjet naši učící věž Petinka a zjišťovali, co všechno musíme splnit a doložit příslušnému úřadu a kolik to bude celé stát, tak se nám zdálo přímo nemožné, abychom ho získali. (Na Slovensku tyto zkoušky provádí Technický zkušební ústav v Piešťanech.)

Na chvíli jsme začali přemýšlet asi tak, jako dnes většina výrobců učících věží na Slovensku.

A sice, že Učící věž vlastně není hračka a tak žádné CE mít nemusíme a že vždyť my si tu bezpečnost otestujeme sami a podobně.

Jenže bezpečnost našich dětí je pro nás na prvním místě a bezpečnost naší učící věže by měli zkontrolovat odborníci. A kromě toho už od začátku jsme mysleli na to, že naše učící věž nebude jen jakási ohrádka se schůdky, která má zajistit bezpečnost dítěti při pozorování maminky při vaření, ale dáme jí i další interaktivní rozměr.

 

Mravenčí práce

Vyvinuli jsme náš originální Systém RTA (Ready To Activity) stěn, na které si zákazník může přichytávat a odnímat různé hračky. Díky nim si dítě může trénovat jemnou motoriku, mozek a celkově podpoří jeho zdravý vývoj.

Bylo by opravdu přitažené za vlasy volat tyto edukativní hračky dřevěný doplněk k učící věži. Když si s tím jednou dítě hraje, tak je to hračka, musí to být naprosto bezpečné a musí mít CE.

Takže jsme se pustili do boje ai když to bylo velmi náročné a stálo to spoustu peněz, nakonec jsme velmi rádi, že jsme se na to dali. Nejen proto, že nyní můžeme naše výrobky bez problémů prodávat po celém světě, ale také proto, že jsme se o bezpečnosti hraček hodně naučili.

 

Testování materiálu

Jako první jsme zjistili, že k výrobě hraček a dětského nábytku se nemůže používat žádné dřevo.

Například, že překližka, kterou obdržíte u nás v obchodě, je lepená takzvaným močovino-formaldehydovým lepidlem. Formaldehyd je těkavá a zdraví škodlivá látka a pokud chceme CE certifikát, nemůžeme ji používat.

Zkušební technik nám řekl, že si máme připravit kompletní technickou dokumentaci, technické výkresy každého jednoho dílu, ze kterého se naše hračky skládají, popis výroby, technické a bezpečnostní listy všech materiálů. Že nám budou testovat každý jeden materiál, který k výrobě našich hraček a učící věže používáme. Budou provádět kompletní chemické, elektrické, radioaktivní a nevím ještě jaké rozbory, zkoušky hořlavosti, testovat fyzikalně-mechanické vlastnosti naší učící věže a hraček.

To, že budou testovat i materiály, které již CE certifikát mají a splňují normu EN-71, se mi zdálo trošku moc, ale bohužel museli jsme ho zaplatit. Takže například mámě 2x potvrzeno, že Osmo vosky, které používáme jsou opravdu naprosto bezpečné pro dítě, tak jak to mají napsané na obalu.

Rozbory jsme samozřejmě museli platit zvláště pro každý odstín, který používáme.

A že překližka lepená speciálním lepidlem, kterou nám posílají přímo z výroby, je opravdu bez formaldehydu.

 

Testování bezpečnosti

Nejvíce nás ale zajímalo jak dopadnou fyzikalně-mechanické vlastnosti naší učící věže.

Od začátku jsme si zakládali na maximální bezpečnosti naší věže a ve verzi PETINKA PREMIUM jsme chtěli, aby ji mohli používat i děti, které se právě naučili stát. Od začátku jsme řešili, abychom na věži neměli žádné příčné tyčky, po kterých by dítě umělo snadno vylézt nahoru ven z věže. Aby byly chráněny ze všech čtyř stran a při ztrátě rovnováhy se posadili do prázdna.

Největší předností učící věže Petinka je její variabilita. Za pár vteřin ji umíte rozložit od naprosto bezpečné verze PREMIUM až po klasickou montessori učící věž BASIC.

No ale o verzích učící věže Petinka jindy. Pojďme zpátky k testování bezpečnosti.

Výše zmíněné mechanicko-fyzikalní zkoušky spočívaly v tom, že naši učící věž zkoušeli převrátit, zkoušeli nosnost, zatěžovali ji na nakloněné plošině, zjišťovali stabilitu a podobně. Stabilitu má naše učící věž výbornou.

Potom do každého otvoru vkládali různé tlusté kolíky a tyčky. Zjišťovali, zda je možné, aby si tam dítě mohlo zachytit prst či ruku. Analyzovali všechna možná rizika.

Nějaké věci jsme dokonce museli předělat, testování bylo opravdu přísné, ale všechno jsme zvládli.

 

Celý tento proces byl velmi zdlouhavý, náročný a také velmi drahý, ale jsme velmi rádi, že jsme do toho šli a můžeme říci, že naše hračky a učící věž PETINKA splňují nejpřísnější bezpečnostní standardy na světě.